Hartvig Kaas (mur)[1]

Mann Ca 1639 - 1684  (~ 45 r)


Personlig informasjon    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

 • Navn Hartvig Kaas (mur) 
  Fdt ca 1639  Skibstedgaard Find all individuals with events at this location  [1
  • Utifra karrieren ser det ut til at han er født en del år senere. [2]
  Kjnn Mann 
  Dd e. 1684 
  • Levde etter 1684. Sto i følge kilder som eier av Skibstedgaard en gang mellom 1684 og 1691. Dette er imidlertid ikke verifisert. [3]
  Notater 
  • 1660 "Page",
   1670 Hofjunker uten gasje,
   1672 "Kornet" ved Fynske Kavalleri-Regiment,
   1675 "Kaptainløitnant" ved Degenfelds gev. Infanteri-Regiment og samme år "Kaptain"
   1679 Kaptain ved Sjællandske Nat. Regiment til Fods,
   1682 "Afsked paa Grund af Svagelighed"
   1683 Fikk 100 riksdaler i årlig pensjon.
   "Levde 1689"
   [1]
  • Det er flere Kaas-familier som har fått påført en sønn Herman og/eller en sønn Hartvig uten tilstrekkelige opplysninger som påviser deres eksistens eller tilhørighet - Christen Kaas og Herman Kaas til Refstrup. Det kan virke som disse er lagt inn i slektstreet som "alternative/mulige" plasseringer for personer som senere har fått sin plassering et annet sted i slektstavlen.

   Det er ikke ennå verifisert at det er hold i kilder for at den Hartvig som man oppgir karrieren til, var en sønn av Christen. Han står ikke som medunderskriver av farens panteerklæring på Skibstedgaard, slik hans søstre gjør (evt. ved sin ektemann). [2]
  Person ID I1299  Kaas | Kaas
  Sist endret 21 Jun 2012 

  Far Christen Kaas (mur),   f. ca 1590, Skovgaard, Tapdrup sogn, Nørlyng herred, Viborg amt Find all individuals with events at this location,   d. e. 1669  (Alder ~ 79 r) 
  Mor Anne Galt,   f. ca 1590,   d. 1647  (Alder ~ 57 r) 
  Gift ca 1635  [2
  • Christen ble oppgitt å være ugift da han ble "tilsagt" i prinsens bryllup i 1634. Christen Kaas og Anne Galt må ha giftet seg etter dette. Anne Galt døde i 1647. [2]
  Notater 
  • Ettersom Anne Galts mor het Mette, er det meget sannsynlig at paret også hadde en datter som het Mette. Trolig har hun da ha dødd som ung. På Christens pantebrev av 1669, som er skrevet under av de andre barna eller ved ektemannen, er ikke Mette representert. Skulle det likevel vise seg at Christen hadde en datter Mette som vokste opp, er det sannsynligvis hun som var ektefelle til Johan Valentin Schubart.

   I begravelsesprotokollen for Harte sogn, der Schubart bodde, finner man 6. feb 1700 oppført "Mette Kaas".

   I slektsoversikten for Kaas i da. Pers.hist. Tidsskr. 1-5 er Christen Kaas' datter Margrethe oppført som gift med "kapt. V. Schubart" - uten kildehenvisning. I Danmarks Adels Aarbog 1917 står Schubart som gift både med Christens datter Margrethe og en Margrethe datter av Herman Kaas (Frands sønn). Her er det heller ingen kildehenvisning.

   Fornavnet Mette kunne teoretisk være et kallenavn for Margrethe - eller en feil i oppføringen.

   Men i testamentet etter Christens datter Magdalene (enke etter Palle Kaas) fra 1707 står Margrethe oppført som gjenlevende og enke etter Theodor de Luneville [Loungeville]. At de var gift i 1684 fremgår av eieroversikten for Skibstedgaard (Ydby sogn). Det kan dermed ikke være Christens datter Margrethe som var gift med Schubart. (Og Schubarts hustru kan heller ikke være en datter av Herman.)

   Genealogen H W Harboe skriver i dansk Pers.hist. Tidsskr. 2-4, 1889: "Endnu skal Oppmerksomheden henledes paa, at Stamtavlen også paa andre Punkter, f. Ex. med hensyn til Efterkommerne af Christen og Frands (Hermansen) Kaas ... meget trenger til at suppleres og korrigeres. - En jomfru av denne linje var gift med stamfaderen til Familien von Schubart". Harboe bringer heller ingen dokumentasjon eller kilder for sin påstand. Med "linje" mener han da trolig etterkommerne etter Christens og Frands far Herman. Dette åpner for at Schubarts hustru kunne være datter av en av deres brødre.

   Ser man bort fra DAA's og PhT's udokumenterte påstander, kan Schubarts hustru til og med være av Kaas-slekten med sparre. [2]
  Famile ID F187  Gruppeskjema  |  Familiediagram

 • Kilder 
  1. [S05] Danmarks Adels Aarbog 1917 - slekten Kaas (mur) .

  2. [S06] EMK (Admin).

  3. [S92] Thistedmuseum.dk > Historisk årbog.